5 רעיונות לכלי אוכל לילדים שהם לא רעילים וידידותיים לסביבה
- רעיונות
- 9 באפר׳ 2023
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 10 במרץ 2024
העולם סביבנו מוקף כולו בחומרים וכימיקלים רעילים שמזיקים לנו ולבריאות ילדינו. זה בכל מקום שקשה להתחמק מזה, אנחנו נושמים אוויר מזוהם, אוכלים ושותים חלקיקי פלסטיק, ונוגעים בעשרות אם לא מאות כימיקלים ביום. אבל אם יש מעט דברים שאנחנו יכולים וצריכים לעשות כדי להפחית את החשיפה של הילדים שלנו לחומרים האלו, וזה מתחיל במה שנוגע באוכל שלהם.

כשהגדולה שלי נולדה לפני קצת יותר מ7 שנים, זו היתה פעם ראשונה ששמעתי על המונח BPA. בעיקר שמעתי על זה שאסור לקנות בקבוקים, מוצצים וצעצועי פלסטיק שמכילים אותו. וכך עשיתי. אחר כך למדתי שזה כימיקל תעשייתי שמתשמשים בו לייצור פוליקרבונט, פלסטיק קשיח ושקוף, שמשמש בהרבה מוצרי צריכה ושלחשיפה אליו עלולות להיות השפעות בריאותיות על המוח ועל בלוטת הערמונית של ילדים ותינוקות. החשיפה גם עלולה ליצור הפרעות התנהגות וישנם מחקרים שקושרים בין BPA ולחץ דם גבוה, סכרת, ומחלות לב וורידים.
כשהבת שלי גדלה קצת והתחילה לאכול מוצקים, גילית בפעם הראשונה על כל החומרים שמכניסים לנו לכלי האוכל. עד אז בכלל לא היתה לי מודעות לנושא, או יותר נכון המודעות שלי הסתכמה בזה שלא מכניסים פלסטיק למיקרו. פתאום גיליתי שבכלי הפלסטיק שאנו אוכלים מהם (גם אלו שנטולי BPA) יש כימיקלים רעילים שיכולים לגרום להתבגרות מינית מוקדמת, לספירת זרע נמוכה, היפראקטיביות, אגרסיביות ועוד.
ההבנה הזו, יחד עם הרצון שלי לעבור לכלי אוכל שהם אקולוגים ופחות פוגעים בסביבה הובילו אותי לחקור את הנושא כדי למצוא רעיונות לכלי אוכל שמתאימים לילדים, לא פוגעים בבריאות שלנו, וידידותיים לסביבה.
כלי אוכל ידידותיים לילדים
כלי אוכל שמתאימים לילדים בעיני צריכים לעמוד בכמה קריטריונים:
לא שבירים
לא כבדים
מתאימים לחימום במיקרו
מתאימים למדיח כלים
עדיפות לצבעוניים, מצויירים, או עם אלמטים עיצוביים שילדים יאהבו
אין אינסוף חומרים שמתאימים לייצור כלים שכאלו, ועוד פחות שמקפידים על נושא הבריאות והסביבה. הבעיה היא שרוב האנשים לא מודעים בכלל לחומרים שנמצאים בכלי האוכל שלנו, וגם כשמודעים, לא תמיד היצרנים מפרסמים את כל החומרים שנמצאים בתוכם.
אז דבר ראשון בואו נטפל בנושא המודעות -
חומרים בכלי אוכל שכן פוגעים בבריאות שלנו ובסביבה
אז כפי שכבר ציינתי, כלים שמכילים BPA הם ממש לא טובים לילדים ולנו, ולכן כמעט על כל פלסטיק היום מציינים שהוא נטול BPA. אבל האם זה מספיק? האם זה אומר שהכלים אכן ידידותיים לילדים ולבריאות שלנו?
לצערי לא. כלים מפלסטיק שהם נטולי BPA לרוב מכילים BPS במקום. אך מחקרים מראים שגם BPS פוגע בבריאות. הוא מפריע לתפקוד התאים וקושרים אותו לסכרת, השמנת יתר, אסתמה, סרטן ופגיעות מולדות. וזה לא הכל. כלי פלסטיק מכילים גם פתלטים ו-PVC. פתלטים הם קבוצה של כימיקלים שגורמים לפלסטיק להיות גמיש ולא שביר. PVC (ויניל) משחחר את הכימיקלים האלו ממש כמו ה-BPA וה-BPS והם חודרים לאוכל עצמו. מחקרים מראים שהכימיקלים האלו מתפקדים כחוסמי טסטוסטרון וזורעים הרס על מערכת הרבייה הגברית. ואם כל זה לא מספיק, עצם הייצור של הPVC פולט תרכובות רעילות לסביבה, וזה עוד בכלל לפני שהתחלנו לדבר על האתגר שבמחזור החומרים האלו.
בשורה התחתונה. בין אם מכילים BPA ובין אם לא, ממש לא מומלץ להשתמש בכלי אוכל שעשויים מפלסטיק.
והפלסטיק לא לבד, אלו חומרים נוספים שפוגעים בבריאותנו ובסביבה ועלולים להימצא בכלי אוכל:
עופרת וקדמיום - עשויים להימצא בכלים קרמיים, חשיפה אליהם עלולה לגרום לאנמיה, פגיעה בכליות, בריאות, בקיבה ובמוח, ואף לגרום לסרטן.
חומרי PFAS לרבות טפלון - נמצאים בציפוי של כלי בישול ושל כלים חד פעמיים ועלולים להשפיע על מערכת הרבייה מערכות הרבייה וההתפתחות. כמו גם בתפקוד בלוטת התריס, במערכת החיסון, בכבד ובכליות.
מלמין - כלי אוכל ממלמין (פלסטיק ובמבוק) מכילים שרף פורמלדהיד (formaldehyde resin) אשר עוזר לייצר את הצורה של הכלי. רוב החומר הזה נשרף בתהליך הייצור אבל חלק ממנו נותר בכלי האוכל. מאכלים חומציים וחום גבוה (כמו למשל של חימום במיקרו) גורמים למלמין לחדור לתוך האוכל, וזה עלול לגרום לאבנים בכליות ולאי ספיקת כליות. אם כל זה לא מספיק מלמין ממש גרוע לסביבה. הוא לא מתכלה, מזהם דרכי מים ופוגע ביצוריים ימיים.
מכיוון שקשה מאד להימנע מפלסטיק לגמרי, כן חשוב להכיר שיש הבדלים בין סוגי הפלסטיק, וחלקם גרועים מאחרים. הנה כמה דברים שכדאי לדעת כשמתמשים בפלסטיק בכלי האוכל:
לא לחמם במיקרו. גם שכתוב שהכלי מתאים למיקרוגל, הכוונה היא שהוא לא יימס מהחום, זה לא מתייחס להשפעות הבריאותיות שלו עלינו.
לא להשתמש בפלסטיק שרוט ובלוי ככלי לאוכל ושתייה.
לא לאחסן בכלי פלסטיק אוכל חומצי.
כשאתם מוכרחים להשתמש בכלי פלסטיק, היפכו אותם והסתכלו על המספר שמופיע בתוך המשולש של סמל המחזור. הימנעו משימוש אם המספרים שמופיעים שם הם:
#3 (PCS)
#6 (Polystyrene)
#7 (Miscellaneous)
חומרים בכלי אוכל שלא פוגעים בבריאות שלנו ובסביבה
אז כשלמדתי את כל מה שכתבתי פה למעלה די נלחצתי ובאופן טבעי רצתי לקנות כלי אוכל חדשים. אבל כדי לקנות חדשים כדאי לדעת אילו חומרים בכל זאת ידידותיים לשימוש בכלי אוכל לילדים.
אף אחד מהם לא מושלם אז כדאי להבין את היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם לפני שקונים.
פלדת אל חלד -
פלדת אל חלד היא עמידה ולא תישבר לעולם. היא מתאימה למדיח, לתנור, למקרר ולמקפיא. היא לא מוכתמת או מחלידה והיא גם לא סופגת ריחות וחיידקים. בנוסף היא ידידותית לסביבה וניתנת למחזור מלא.
החסרונות שלה זה שהיא לא מתאימה למיקרו, ועלולים לזלוג ממנה ניקל וכרום, שהם עקרונית לא מסוכנים, אלא אם כן הילדים שלכם סובלים מאלרגיה.
טיפ: כדי להמנע מחלודה צריך לבחור פלדת אל חלד מסוג עמיד בפני קורוזיה מסדרת 300 אל חלד.
סיליקון -
למרות מה שחושבים עליו, סיליקון לא עשוי מפלסטיק והוא בכלל יותר דומה לגומי.
הסיליקון הוא חומר לא רעיל ולא פולט כימיקלים בעת חימום. הוא מתאים לתנור, למיקרו, למדיח ולמקפיא. הוא גמיש מאד ולכן לא יכול להשבר או לפצוע וניתן למחזר אותו.
החסרונות של הסיליקון זה שהגמישות שלו לפעמים מהווה חסרון בהחזקת אוכל כשהוא מתעקם, וכן שהוא לעיתים סופח ריחות וטעמים.
במבוק ללא מלמין / חומרים על בסיס צמחי -
קטגוריה זו כוללת כלי אוכל עשויים מבמבוק, עמילן תירס, חיטה, קנה סוכר וחומרים אורגניים אחרים.
חומרים אלו הם טבעיים, לא רעילים ואנטי-מיקרוביאלים. המשקל שלהם קל והם עמידים יחסית. ולסיום הם ברי קיימא וידידותיים לסביבה. חומרים על בסיס צמחי מתחדשים במהירות, והם מתכלים.
החסרונות של חומרים אלו הם שהעמידות שלהם בכל זאת פחותה מהחומרים הנ"ל, שימוש רב במדיח כלים עלול לגרום לכלי האוכל להישחק ולהיסדק בסופו של דבר, כמו גם הפלות חוזרות שלהם שעלולות ליצור סדקים.
טיפ: בהרבה מהכלים של הבמבוק היצרנים מכניסים מלמין, ולעיתים עופרת. שימו לב בעת הרכישה שהכלים שלכם נטולי עופרת ומלמין.
5 פתרונות לכלי אוכל לילדים שהם לא רעילים וידידותיים לסביבה
לסיכום מכל המחקר הזה שעשיתי הבנתי בעצם שצריך להיפטר מכל הפלסטיק במטבח בדחיפות. בשבילי בכל הנוגע לכלי האוכל של הילדים להשתמש בכלים שלא מתאימים למיקרוגל הוא לא באמת פיתרון, ולכן פלדת אל חלד היא פחות רלוונטית למשפחה שלי. אני באופן אישי גם פחות אוהבת את כלי הסיליקון, מצאתי שקשה לי מאד לנקות אותם, שהצבע של האוכל נתפס עליהם ולא יורד, ולכן בחרתי לקנות כלי פלסטיק מחומרים שהם על בסיס צמחי.
חשוב לשים לב, כשאתם בוחרים את החומר הנכון עבורכם, לשים לב גם מאיפה אתם רוכשים אותו, ואם המידע שמסופק הוא מספק. כשקונים מותגים יש יותר תחושה שהם עומדים באיזשהו תקן ושההצהרות שלהם מחייבות יותר. יחד עם זאת בסופו של דבר רוב החברות גם של המותגים מייצרות בסין כך שזה לא בהכרח שכלים שתקנו ביוקר איכותיים יותר מכאלו שתזמינו בעלי אקספרס. כשאתם קונים, הסתכלו על המפרט של המוצר. היצרן לא מחוייב לפרט כל חומר וחומר שהם מכניסים לכלים, אבל כשאין בהם חומרים רעילים הם שמחים לפרסם את זה.
הנה כמה אופציות שנראות לי טובות:
1. סט אוכל של BOBO&BOO מחומרים צמחיים ובמבוק - ללא BPA וללא מלמין
2. סט אוכל לילדים מבמבוק של Grow Forward - ללא BPA, ללא חומרים רעילים. מאושר על ידי ה-FDA.
3. צלחות במבוק בצורת פיל עם חלוקה פנימית ותחתית יניקה לא מחליקה מסיליקון - ללא BPA, ללא פתלטים, ללא עופרת, ללא PVC
4. סט כלי אוכל של bopoobo לתינוקות, מסיליקון - ללא BPA, ללא לטקס, ללא PVC, ללא ניטרוזאמין, ללא פתלאטים
5. ערכת אוכל של צלחות, קערות וכוסות מפלדת אל חלד בצבעי הקשת - עשוי מפלדת אל חלד 304
Comments